Koffietafel dementie

De koffietafels worden georganiseerd voor personen met dementie en hun familie die binnen het gezin met dementie in contact komen. Allerlei ervaringen en tips komen aan bod voor omgang met een veranderende persoonlijkheid door dementie. Een blik achter de schermen van het evoluerende brein door de ziekte langsheen alle fases.


Er staan tijdens het jaar 2022 een groot aantal koffietafels op de agenda!

 

14 februari: een leugentje om bestwil kan dit?

Een geliefde met dementie nabij zijn hoe doe je dit op een goede manier? Bestaat DE goede manier? Past een leugen om bestwil hierbij?

Graag zien betekent ook durven loslaten.

Op Valentijnsdag staan we stil bij dit onderwerp en gaan we dieper in op de waarheid van het liegen.

 

2 mei: 10 jaar Infopunt Dementie

We vieren 10 jaar Infopunt Dementie met een speciale editie van de koffietafel.

We kruipen in de huid van een persoon met dementie en we doorlopen samen de escapegame dementie.

Dit gaat door op een andere locatie nl. De Zonnewende. Meer info volgt later.

 

20 juni: Verwenmoment voor de mantelzorgers

Graag willen wij u, als mantelzorger, even centraal zetten en bedanken voor al uw goede zorg. Een mantelzorger is iemand die zich inzet voor een familielid, buur of kennis die zorgbehoevend is. Tijdens deze koffietafel kunt u uw verhaal kwijt, kunt u eens ventileren, ... maar we vinden het ook hoog tijd om u eens extra in de watten te leggen met een verwenmomentje.

 

22 augustus: Café Support

Zorgen voor een familielid met dementie betekent keuzes maken waar de persoon met dementie zelf niet altijd achterstaat. Vb. hulp inschakelen, dingen verstoppen, ... Na het succes van de vorige jaren staan we tijdens deze koffietafel opnieuw stil bij deze gevoelens en wat nu het goede doen is.

 

17 oktober: Hoe is het om dementie te hebben? Film Still Alice

Deze film stond vorig jaar reeds op het programma. We vinden het te waardevol om voorbij te laten gaan. In de film volgen we Alice Howland, een vrouw van vijftig die de diagnose alzheimer krijgt. De wereld die ze kende wordt steeds kleiner. Alice moet haar leven en haar relaties opnieuw leren vorm geven. Het draait niet meer om de toekomst, maar om het moment. En om jezelf blijven, terwijl alles om je heen verandert. Actrice Julianne Moore speelt Alice en ontving voor haar rol een Oscar.

 

19 december: Kerst Koffietafel Dementie

Samen klinken we op het nieuwe jaar!

 

Alle koffietafels gaan telkens door van 14u tot 16 u in het restaurant van het Lokaaldienstencentrum Ter Deeve, Bonestraat 24 te Meulebeke.

De koffietafels zijn gratis en er hoeft niet op voorhand ingeschreven te worden.