De Memo-theek, uitleendienst voor hulpmiddelen voor mensen met dementie

In Meulebeke is onlangs de De Memo-theek van start gegaan, een initiatief van het Infopunt dementie. Met deze uitleendienst willen we mensen met dementie en hun omgeving op een laagdrempelige manier kennis laten maken met hulpmiddelen op maat, die hun leven thuis een stuk comfortabeler kunnen maken.


Een dementievriendelijke omgeving

Naast psychosociale ondersteuning geven de medewerkers van het Infopunt dementie ook ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van dagdagelijkse handelingen, zoals oa. het gebruiken van de smartphone, het koken, het ordenen zonder te vergeten waar men de dingen gelegd heeft, enz…
We staan mensen met dementie en hun omgeving bij met onze kennis en ervaring om zo lang en goed mogelijk te blijven functioneren in de eigen leefomgeving. Dit is van cruciaal belang voor het gevoel van zelfwaarde van de persoon met dementie, maar ook voor zijn/haar medische gezondheid en evolutie van het ziektebeeld.
Hulpmiddelen kunnen hierbij een grote meerwaarde betekenen, maar vaak zijn ze erg duur of moeilijk te verkrijgen. Bovendien vergt het gebruik ervan een zekere inloop-/oefentijd.

Een proeftuin voor geheugenhulpmiddelen

De Memo-theek wil voor deze problemen een oplossing bieden en de drempel naar hulpverlening te verlagen. In De Memo-theek kunnen mantelzorgers of familie van mensen met dementie gratis tal van hulpmiddelen ontlenen om ze uit te proberen in de eigen thuissituatie.
Bovendien krijgen de gebruikers en hun omgeving advies en begeleiding bij de installatie en het gebruik ervan. Op die manier kan men vanuit de praktijk oordelen of het hulpmiddel voldoet en of men het wil aankopen.
Momenteel beschikt de Memo-theek reeds over een ruim en divers assortiment aan hulpmiddelen die aangekocht werden met steun van CERA en in de toekomst wordt het gamma nog uitgebreid.

Hoe werkt De Memo-theek in de praktijk?

De Memo-theek staat open voor alle inwoners van de gemeente Meulebeke en voor de bewoners van De Zonnewende.Alle beschikbare hulpmiddelen zijn opgelijst in een catalogus en uitvoerig beschreven op steekkaarten, die bij verhuur op hun beurt dienst doen als infofiche voor de gebruiker.
Heeft men interesse om een voorwerp uit te testen, dan kan dat gedurende 2 tot 4 weken gebruikt worden in de thuissituatie. Nadien brengt men het hulpmiddel terug. Is er interesse voor aankoop dan kunnen wij – geheel vrijblijvend – helpen met een lijst van leveranciers.
Het uittesten is volledig gratis, er wordt enkel een waarborg gevraagd gedurende de huurperiode.

Je vindt De Memo-theek in WZC De Zonnewende, Karel van Manderstraat 68 in Meulebeke.
De Memo-theek is open na afspraak via het Infopunt dementie:
T: 051 82 88 30
dementiemeulebeke@gvo.be