WZC De Zonnewende en gemeente Meulebeke vinden elkaar in de Warme Tuinen.

Op de gronden van Woonzorggroep GVO tegenover De Zonnewende in Meulebeke worden in 2021, naast een hondenweide, 'Warme Tuinen' aangelegd. Gemeente Meulebeke, 't Velt en De Zonnewende bundelen hun krachten in dit gloednieuw en veelbelovend project, dat ook ondersteuning krijgt vanuit de Provincie West-Vlaanderen. De initiatiefnemers stellen hun plannen graag voor aan de inwoners van Meulebeke en omstreken en nodigen hen van harte uit om hun ideeën en suggesties voor de Warme Tuinen te delen.


Samen tuinierenEen 'warme tuin' is in een volkstuin op het gronden van een zorgvoorziening. Het verenigt het beste van twee werelden, het eigenhandig kweken van groenten, fruit en kruiden en het sociaal contact tussen vaak heel verschillende mensen. De braakliggende gronden tegenover De Zonnewende lenen zich perfect als 'warme tuin' en onder de deskundige begeleiding van de gemeente en 't Velt zal iedereen die wil hier kunnen komen 'samen-tuinen'. Zowel beginners als doorwinterde moestuiniers zullen hun plezier vinden in het samenwerken aan een -hopelijk- succesvolle oogst.

Een helende omgevingMaar er is meer dan dat. Naast het kweken zelf willen de initiatiefnemers mensen, jong en oud, samenbrengen. Vlakbij het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen wordt dit ook voor bewoners een prachtige plaats om te ontmoeten en samen herinneringen op te halen. Of gewoon om een praatje te slaan met wie komt tuinieren of z'n hond komt uitlaten. Het past volledig in het 'healing environment' principe, waarbij de omgeving bijdraagt tot het fysieke, mentale en sociale welbevinden van mensen.

De Zonnewende als ontmoetingsplaatsIn De Zonnewende wordt het initiatief met veel enthousiasme onthaald. Het is een win-win om zo dichtbij op de gronden van GVO een dergelijk inclusief project uit te bouwen. Niet alleen in de inrichting van de tuinen zelf maar ook met de openheid en gastvrijheid die het woonzorgcentrum zo eigen zijn, wil De Zonnewende zijn bijdrage leveren. Zo zijn de tuiniers steeds welkom in de cafetaria voor een kopje koffie of een fris pintje en een babbel. Ook voor een infoavond over tuinieren, een workshop of ontmoetingsmoment kan men in De Zonnewende terecht.

Deel je ideeën!Het initiatief is vorige week aan de pers voorgesteld samen met de warme oproep aan alle inwoners en geïnteresseerde om hun vragen, ideeën en suggesties voor de Warme Tuinen kenbaar te maken bij de milieudienst van de gemeente. Op 22 april is er dan een online info- en inspraakmoment gepland onder begeleiding van 't VELT. Inschrijven voor die participatiemoment kan telefonisch op 051 48 80 80 of per mail aan Lynn Busschaert.
We kijken uit naar jullie interesses en ideeën.

Eind mei wordt dan het inrichtingsplan gefinaliseerd en in de zomer volgen de aanlegwerken. De officiële opening van het project is gepland in het najaar van 2021 en hopelijk zien we in het voorjaar van 2022 de eerste oogst verschijnen…
Wordt vervolgd alvast!